השופר מוזכר בתורה למעלה משבעים פעמים למטרות שונות ואחת מהו היא מפורשת למצוות תקיעת השופר מוזכרת במדבר פרק כט, א’ “ובחודש השביעי, באחד לחודש מקרא קודש יהיה לכם, כל מלאכת עבודה לא תעשו יום תרועה יהיה לכם” לפי פירושים שונים וביאורים השופר מהווה סמל למטרות רוחניות שונות כמו להזכיר לנו את מעמד הר סיני, עקידת יצחק שהחולף תמורתו איל, חורבן בית המקדש וסיבות חומריות נוספות כמו שהתקיעה בשופר סימנה תהליך ההמלכה של המלך, תקיעה בשופר סימנה גם אזהרה ועוד.
ראש השנה מכונה בתורה יום תרועה וכן זכרון תרועה ולכן תקיעת שופר בראש השנה היא מצוות עשה מן התורה.
זו הסיבה שמדרש תדשא או בשמו ברייתא דרבי פנחס בן יאיר ראש השנה מכונה “חג השופרות” ( מדרש תדשא א-ו )
מצוות התקיעה בשופר תופסת מקום חשוב בהלכה אבל גם באגדה והמחשבה היהודית.
קיימים מספר תקיעות בשופר תקיעה, שברים, תרועה ושוב תקיעה.
קיימים ארבעה צלילי שופר עיקריים בימינו המקובלים על כל העדות למרות שסדר התקיעה בשופר משתנה מעדה לעדה כל עדה ומנהגה לתקיעה בשופר, כפי שתוכלו לצפות בסרטוני התיעוד הנדירים מסוגם בעולם, בפרויקט שופרות מהדרין יודאיקה תיעודי, בכל סוגי התקיעות לפי כל השיטות והקהילות בעולם.
תקיעה בשופר תקיעה – תקיעה בשופר בצליל ארוך אבל בגלל אורך הנשימה נהוג לסיים את התקיעה בצליל נוסף קצר חזק. תקיעה בשופר שברים – תקיעה בשופר הדומה ליבבה ומורכבת משלוש תקיעות קצרות הנשמעות כאנחות. תקיעה בשופר תרועה – תקיעה בשופר סימן לחרדה וצער מורכבת מיחידות רבות יותר וקצרות יותר מהשברים. תקיעה בשופר תקיעה גדולה – תקיעה בשופר גדולה נהוגה בסיום סדר תקיעת תש”ת (תקיעה שברים תרועה) תקיעה של צליל ארוך מאוד לפחות פי 3 מאורך התקיעה הרגילה.
הפרטים הנידונים בהלכה בנושאי מצוות תקיעת שופר ניתנים לעיון בעמוד הדרכות מעשיות ותיאורטיות באתר שופרות מהדרין יודאיקה, ותמציתם במקרא: במדבר, כ”ט, א’ משנה: מסכת
ראש השנה, פרקים ג’-ד’ ספרי מניין המצוות: ספר המצוות, עשה ק”ע; ספר החינוך,
מצווה ת”ה שולחן ערוך: אורח חיים, סימנים תקפ”ה-תקצ”ו.
מכירת השופרות בחנות שופרות מהדרין יודאיקה הנם תוצרת מפעלי השופרות המובחרים ביותר בישראל שופרות מהדרין יודאיקה הוא חנות ומפעל המייצר שופרות בישראל.
שופרות מהדרין יודאיקה הנו מפעל לייצור שופרות כשרים מכל הסוגים. מפעל שופרות שמייצר מספר רב של סוגי שופרות כשרים לכל העדות, שופרות ספרדים, שופרות אשכנזים ושופרות תימנים באיכות הגבוהה ביותר של שופרות כשרים מזה דורות. שופרות מהדרין יודאיקה הנו מפעל שופרות ישראלי העובד פיקוח מוקפד, והשופרות בו בהשגחת הבד”צ העדה החרדית והרב לנדא ולשופרות הכשרים יש אישור כשרות מיוחד.
כל שופר במפעל שופרות מהדרין יודאיקה מיוצר בעבודת יד לפי כל כללי ההלכה עם ירידה לפרטים ובשיטות שהועברו במפעל שופרות מהדרין יודאיקה כסודות משפחתיים לייצור שופר מדור לדור, שיטות מיוחדות לייצור שופרות כשרים שפותחו על ידינו במהלך דורות.
שופר הנו סמל יהודי עשוי מקרן חלולה של חיה והשופר החשב תשמיש מצווה ביהדות. השופר משמש לקיום מצוות תקיעת שופר בחגי תשרי ובמיוחד בראש השנה ובנוסף הרבנות הראשית לישראל קבעה שבתפילות ליום העצמאות צריכים לתקוע בשופר בסוף תפילת ערבית.
עיקר שימושו של השופר ביהדות הוא מצוות תקיעת שופר בראש השנה התוקע בשופר מכונה “בעל תוקע”.
לצורך ייצור שופרות משתמשים בדרך כלל בקרן של איל בוגר ממין זכר ליצור השופר למרות שההלכה מאפשרת שימוש גם בקרניים של בע”ח אחרים לשופרות בתנאי שהם בעלי חיים טהורים וכשרים עם קרן חלולה שמאפשרת לייצר שופר.
כיום מרבית חומר הגלם של השופר מיובא מחו”ל.
קרן כשרה לשופר חייבת להיות ללא שברים וסדקים אחרת היא נפסלת. בתהליך שלם של מיומנות מיוחדת לעיבוד הקרן משיגים את קול השופר הרצוי.
בפיה השופר גם סדק כל שהוא הוא בעיה, “שופר שתוקעים בו עדיף שיהיה של איל, וכפוף. וצריך לראות שלא יהיה בו סדק לאורכו או לרוחבו, ושלא יהיה בו שום נקב. ושלא יהיה דבוק משהו בפיו, ושלא יהיה שום חסרון או אפילו סדק קטן בפי השופר (אהלי יעקב הלכות שופר ד. עיין בא”ח נצבים טז)”
ישנם כמה סוגי שופרות לפי המנהגים שופר ספרדי, שופר אשכנזי ושופר תימני כל אחד והעיבוד השונה שלו וצורתו וסוג הקרן לשופר. שופרות מהדרין יודאיקה משתמשים בקרן של שופר איל טבעי שמיוצר ונמכר כמוצר סופי ברמה הגבוהה ביותר של שופר איל טבעי בארץ ולכל רחבי העולם היהודי.
לתקיעה בשופר בחודש אלול יש מספר סדרות של תקיעות בשופר: סדר תשר”ת (=תקיעה, שברים־תרועה, תקיעה). יש התוקעים תשר”ת תש”ת (=תקיעה, שברים, תרועה) תר”ת (=תקיעה, תרועה, תקיעה) ישנם מנהגים שונים לגבי סדר תקיעה בשופר בין ספרדים, אשכנזים ותימנים וכן מתי נוהגים לתקוע בשופר.
ישנו נוהג לצפות שופרות באיורים או בכסף. מפעל שופרות מהדרין יודאיקה מייצר שופרות מצופים בכסף ומאוירים על מנת להשביח את השופר בצורה ויזואלית מבלי לפגוע בכשרות או בקול השופר.
ציפוי שופר הנה מלאכה מורכבת שמצריכה ידע, מומחיות וניסיון שבסוף התהליך השופר חייב לעמוד בתנאי ההלכה המחמירים מעבר לתהליך הציפוי עצמו בציפוי השופר נעשה לרוב שימוש בכסף טהור. מכירת שופרות בעיטור כסף חייב להיות מדויק על מנת למנוע פגיעה פיזית או ווקאלית בשופר למנוע פסילה של השופר. עיטור שופרות – שופרות מעוטרים עם איורים לעומת זאת עיטור שופר בעיטורים נעשה בצביעת יד מיוחדת עם עיטורים שמבטאים מוטיבים יהודים שונים למשל שופר מצופה כסף עם סמל מגן דוד , שופר מצופה כסף עם סמל המנורה, שופר מצופה כסף עם בתי ירושלים העתיקה, שופר מצופה כסף עם סמלי יהודה, שופר מצופה כסף עם חושן, שופר מצופה כסף עם מגדל דוד, שופר מצופה כסף עם שבעת המינים, שופר מצופה כסף עם הכותל המערבי, שופר מצופה כסף שמשלב כיתוב עם איורים על השופר כגון JERUSALEM ירושלים בעברית או באנגלית על גבי השופרות ועוד מוטיבים רבים.
מחפשים שופר מיוחד? מחפשים שופר עם עיטורים או ציפוי זהב? או כל שופר אחר?